Trägolv

Trägolv

rengöra golv

Rengöra

Vi vet hur man rengör trägolv på bästa sätt

LÄS MER

vårda golv

Vårda

Vi sköter om era trägolv med skinande resultat

LÄS MER

slipa golv

Behandla

Vi behandlar alla olika typer av trägolv

LÄS MER

Trägolv är ett av de allra äldsta golven som man känner till i Skandinavien.

Under delar av 1900-talet så täcktes många fina men slitna trägolv över med t.ex. korkmattor, linoleummattor eller laminatgolv.

Idag är trägolvet väldigt populärt. Den som idag hittar ett massivt men slitet skurgolv under en repig gammal linoleummatta, den har hittat fastighetsägarnas motsvarighet till guld.

 

Massiva trägolv ger din lokal skönhet och karaktär

Massiva gamla trägolv har en naturlig vacker karaktär som lyfter din fastighet eller din lokal och ger dem en snygg och representativ stil. Detsamma gäller givetvis också för de nya trägolven.

Massiva trägolv bidrar till att ge din lokal eller fastighet en naturlig, distinkt elegans. Massivt trä ger dig också en behaglig yta att gå på och din lokal får helt enkelt en varm och ombonad känsla samt en naturlig harmoni.

 

Vad är egentligen ett massivt trägolv?

Ett massivt trägolv består av samma träslag, rakt igenom, och de kan ofta renoveras i hög utsträckning.

Till de massiva trägolven räknas inte enbart de klassiska skurgolven eller furugolven. Hit räknas också golv av brädor olika lövträ samt av andra barrträd, så som t.ex. idegran och cypress (vilket dock är extremt sällsynt i Sverige).

Till lövträden räknas t.ex. alm, ask, avenbok, bok, ek, körsbär), lind och lönn. Även lärkträ kan förekomma. I äldre fastigheter så kan det i sällsynta fall förekomma antika golv av exotiska trädslag, som t.ex. teak eller mahogny.

Till de massiva trägolven räknas inte heller enbart golv av brädor utan också olika parketter av massivt trä, såsom t.ex :

  • Kortstavsparkett
  • Mosaikparkett
  • Stjärnparkett

Även om bambu egentligen är ett gräs, så räknas golv av bambu också till trägolven. Bambu är ett golvmaterial som ökat stadigt i popularitet under senare år.

 

Trägolv är vackra och lätta att underhålla

Trä, oavsett trädslag, är ett genuint naturmaterial och det kan därför påverkas av fuktigheten i luften. Det vill säga att trä krymper och sväller, beroende av om det är torrt eller fuktigt.

Ett trägolv kan även vara känsligt för missfärgningar från smuts. Flera träslag kan också ändra färgnyans då de utsätts för solljus.

Trägolven är dock ganska lätta att underhålla eftersom de är enkla att rengöra och dessutom är relativt tåliga mot slitage och repor.

Men för att trägolvet i din fastighet, bostadsrättsförening eller lokal ska hålla länge och se både vackert och livfullt ut behöver det vårdas och ytbehandlas.

Vi på Golvvårdsteamet hjälper dig mer än gärna att behandla och vårda ditt trägolv på ett skonsamt och professionellt sätt.

Vi behandlar trägolv med bland annat olja och vax för att ge golven en ny skyddande yta som är tålig mot både smuts och slitage.

Med rätt vård och behandling får trägolvet i din lokal eller fastighet nytt liv och lyster och golvet får dessutom en förlängd livslängd.

Vänd dig till Golvvårdsteamet

Varje trägolv har sin egen, speciella karaktär och charm.

Vi på Golvvårdsteamet har kunskapen och erfarenheten att se vad just dina trägolv behöver för att må bra.

Vi är helt enkelt väldigt bra på att behandla och vårda dina trägolv.

Vanliga Frågor

Vad är egentligen ett massivt trägolv?

Ett massivt trägolv består av samma träslag, rakt igenom.
Det är inte enbart de klassiska skurgolven eller furugolven som räknas som massiva trägolv.
Hit räknas också golv av brädor olika slags lövträ (t.ex. alm, ask, avenbok, bok, ek, körsbär, lind och lönn) samt även av andra barrträd.
Till de massiva trägolven räknas inte enbart golv av brädor utan också olika parketter av massivt trä såsom t.ex. kortstavsparkett, mosaikparkett eller stjärnparkett.

Hur behandlar man ett trägolv bäst?

Vi kan behandla ett trägolv med antingen:
Olja
Olja skyddar bra mot vatten och fett och ger golvet en varm och naturlig glöd.
Oljan tränger djupt in i träet och förhindrar att fett eller fukt missfärgar golvet.
Ett inoljat golv är lättstädat och skador efter slitage kan lätt oljas igen.
Det är även lätt att lägga på ny olja.
Boning/Vax
Boning/vaxning skyddar golvet och ger en snygg yta. Vax gör det lätt att behandla områden som slitits hårt.
Vaxet skyddar bra mot fett och vatten och bildar som en skyddande yta ovanpå golvet.
Såpa
Såpa ger ett mjuk och naturligt utseende. Ett såpbehandlat golv blir smutsavvisande och starkt och känns mjukt att gå på.
Ett säkert och vackert val för behandling av barrträdsgolv.
Lack
Lack skyddar väldigt bra mot vatten och ger en tät och slitstark yta som är lätt att hålla rent och som håller länge.

Kan man återställa ett slitet trägolv?

Trägolv åldras väl och blir oftast bara vackrare och vackrare med åren.
Men ibland kan det vara svårt att skydda det mot slitage, speciellt om det finns i en utsatt miljö som t.ex. en offentlig lokal eller en entré.
Vi använder oss av skurmaskiner, eller diamantslip som det också kallas, som djuprengör och polerar trägolvet för att få bort svåra fläckar och smuts hela vägen ut i kanter och vrår.
Vi använder skonsamma produkter och tekniker som får trägolven i din fastighet eller lokal att återigen ge ett fräscht och tilltalande intryck.