bona parkettgolv

bona parkettgolv

Bona parkettgolv – En tjänst för dig som företagare eller fastighetsägare som behöver hjälp med att bona parkettgolven i din fastighet eller lokal.

Parkettgolv började läggas redan på 1500-talet. Då var det ganska grovslipade plankor som lades i olika mönster, främst i slottsmiljöer. De skulle så småningom bli omoderna och det lades tjocka mattor på dem.

Från slutet av 1800-talet blev produktionen av parkettgolv mer standardiserad och därigenom blev parkettgolven billigare. Då lanserades stavparketten, med massiva stavar av ek som spikades fast på enklare brädor. Det var vanligast med ek, men det förekom även andra träslag.

Fiskbensmönstret blev vanligt och i början av 1900-talet blev det standard i stora stadsvåningar.

Ny teknik gjorde att parkettgolven blev lättare att massproducera och parketten hamnade tillslut även hemma hos medelklassen. Sedan dess har parkett blivit både billigare och bättre och finns nu överallt i såväl privata hem som olika typer av fastigheter och lokaler.

 

Parkettgolv är riktigt snyggt

Det finns nästan ingenting som är vackrare än att ha ett fint parkettgolv i din fastighet eller din lokal. Dessutom blir golvet vackrare för varje år som går – det vill säga om du sköter om golvet med ett visst mått av kärlek. Ett fint parkettgolv ger din fastighet eller din lokal ett högre värde och det bidrar till en känsla av värme och lyx.

 

Ett fint parkettgolv kan bli ännu finare

Med ett fint parkettgolv är det alltid värt att spendera lite pengar på att vårda det på rätt sätt så att det behåller sin vackra yta. Du håller din parkett både fin och välmående genom att bona golvet lite då och då.

Att behandla och renovera en parkett är alltid billigare och bättre än att köpa en ny parkett. Golvvårdsteamet är experter på att vårda parkettgolv och vi hjälper dig att få ditt parkettgolv som nytt igen.

 

Parketter kan vara gjorda i olika träslag

Olika typer av träslag skiljer sig från varandra på många olika vis. De har bland annat olika nyans, struktur och färg.

Alla träslag är känsliga för fukt, men generellt kan man säga att mjuka träslag reagerar mer på fukt än hårda träslag.

Här följer en lista på de träslag som är vanligast i parketter.

 • Ask
 • Björk
 • Bok
 • Ek
 • Furu
 • Gran
 • Jarrah
 • Jatoba
 • Körsbär
 • Lönn
 • Valnöt

 

Golvvårdsteamet – experten på att bona parketter

Vi på Golvvårdsteamet är utbildade på de olika träslagen och vi ger gärna tips på hur du ska sköta om din parkett. Det är till exempel bra att dammsuga och svabba ofta, men ibland krävs det att man bonar parketten.

Vänta inte med att ringa till oss om du ser att parketten börjar förlora sin glans. Väntar du för länge innan du ringer kanske det behövs en större behandling.

De olika medlen som vi använder måste man vara proffs för att hantera. Att bona parkett är inget jobb för en lekman. Golvvårdsteamet är experter på att lösa problem med parketter -oavsett om parketten är målad, oljad, lackad eller såpad.

 

Har du en matt och tråkig parkett? – Ring Golvvårdsteamet

Vi på Golvvårdsteamet är experter på att se vad din parkett behöver.

Hör av dig till oss när du som företagare eller fastighetsägare behöver hjälp med att bona parkettgolv.